Haraldsplass Hospital: Νοσοκομείο υψηλής αισθητικής
- Αναστασία Αυγείτα
- May 11, 2020
- 2 min read
Haraldsplass Hospital, Μπέργκεν Νορβηγίας
Αρχιτεκτονική ομάδα: C.F. Møller Architects
Έκταση: 14.200 τμ
Έτος κατασκευής: 2018
Κατασκευαστής: Viking Windows
Φωτογράφος: Joergen True
1ο βραβείο σε διαγωνισμό αρχιτεκτονικής 2012

Τα νοσοκομεία συνήθως είναι συνδεδεμένα με άσχημες περιστάσεις με αποτέλεσμα να θεωρούνται άκρως δυσάρεστα. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση αυτού του αισθήματος διαδραματίζει η έλλειψη αισθητικής που συχνά χαρακτηρίζει τέτοιους χώρους. Οι όχι τόσο προσεγμένες εγκαταστάσεις επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο τους επισκέπτες αλλά και το ίδιο το προσωπικό που πιθανότατα προκαλούνται αρκετές δυσκολίες στο να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Την απάντηση στο παραπάνω φαινόμενο έρχεται να δώσει το αξιοσέβαστο παράδειγμα του νοσοκομείου Haraldsplass Hospital.

Το νοσοκομείο Haraldsplass που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ulriken με θέα τον ποταμό Møllendalselven, πρωτοχτίστηκε το 1939. Σεβόμενοι την παράδοση και το περιβάλλον αλλά λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες ανάγκες, η αρχιτεκτονική ομάδα C.F. Møller Architects σχεδίασε το νέο κτίριο του νοσοκομείου μπροστά από το αρχικό. Κύρια χαρακτηριστικά του νέου αυτού κτιρίου είναι οι ανοιχτές, κοινές περιοχές αλλά και η αποτελεσματική και ευέλικτη μέριμνα.
Σε αντίθεση με το προηγούμενο, το νέο κτίριο δεν βασίζεται σε μακρόστενους διαδρόμους. Πρόκειται για ένα ανοιχτό μοντέλο του οποίου οι πτέρυγες τοποθετούνται γύρω από δυο μεγάλα στεγασμένα αίθρια που σχηματίζουν το πλαίσιο γύρω από τους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι συνυπάρχουν αρμονικά στην ίδια περιοχή. Ένα δημόσιο φουαγιέ με χώρο υποδοχής (reception), καφετέρια, κατάστημα και καθιστικό αλλά και μια πιο ιδιωτική κοινόχρηστη αίθουσα που εξυπηρετεί μόνο τους ασθενείς και τους επισκέπτες τους, απαρτίζουν τους χώρους του νέου κτιρίου καθώς και η ένταξη 170 νέων δωματίων.
Με την ύπαρξη των αίθριων διασφαλίζεται η είσοδος του φυσικού φωτισμού που συμβάλλει στην καλύτερη επισκόπηση και στον ευκολότερο προσανατολισμό. Επιπλέον, υπάρχει μια γέφυρα για πεζούς που συνδέει το νέο κτίριο με το παλιό.

Το έργο βασίζεται σε οικολογικό σχεδιασμό. Οι υπεύθυνοι επικεντρώθηκαν στην αποφυγή επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και τη μακροζωία. Υπήρξε μεγάλη έμφαση όσο αναφορά την επιλογή φυσικών υλικών χωρίς ιδιαίτερη συντήρηση. Για τις προσόψεις του νοσοκομείου χρησιμοποιήθηκαν υλικά που εναρμονίζονται με τα υπάρχοντα κτίρια ενώ ταυτόχρονα αντανακλά την αίσθηση του σύγχρονου. Η επένδυση των τοίχων με ξύλο (βελανιδιάς) παρέχει ένα αίσθημα φιλοξενίας και ζεστασιάς. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ειδικός χώρος για κάδους ανακυκλώσιμων απορριμάτων.
Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στο νοσοκομείο πλέον είναι ευκολότερη με την κατασκευή μιας νέας γέφυρας στον άξονα της κύριας εισόδου απέναντι από τον ποταμό Møllendalselven προσφέροντας μια προφανή και λογική προσέγγιση του χώρου στους πεζούς και τους ποδηλάτες, αλλά και τη δημιουργία νέας στάσης μετρό, εκτός από την ήδη υπάρχουσα του λεωφορείου.
Πηγές
Οι συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού και οι επιπτώσεις τους σε ασθενείς και προσωπικό, Δημητριάδου - Παντέκα Αλεξάνδρα, Λαβδανίτη Μαρία, Μηνασίδου Ευγενία, Τσαλογλίδου Αρετή, Καυκιά Θεοδώρα Β., "Το Βήμα του Ασκληπιού", Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2009
Comments