top of page

Το ιδανικό στρώμα και πώς να το επιλέξω



Ο τρόπος για να διαπιστώσετε αν το στρώμα σας θέλει αλλαγή είναι πολύ απλός. Δεν θα σας ξεκουράζει, αντιθέτως θα σας προκαλεί ιδιαίτερη σωματική κούραση και πόνους σε αυχένα και μέση. Αυτός, λοιπόν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε επειγόντως αντικατάσταση στρώματος. Ποιος είναι, όμως ο πιο ορθός τρόπος επιλογής;;;


Γενικά, η επιλογή στρώματος είναι δύσκολη. Ακόμα και τα άρθρα για αυτό το θέμα είναι περιορισμένα. Αλλά μην ανησυχείτε. Εμείς έχουμε τις απαντήσεις που χρειάζεστε.


Πρώτα απ' όλα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η διαδικασία επιλογής στρώματος είναι μια σοβαρή υπόθεση. Θα επενδύσουμε χρήματα για κάτι που θα το έχουμε για πολλά χρόνια άρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε τα χαρακτηριστικά του νέου αποκτήματός μας να αναβαθμίσουν τον ύπνο μας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το 1/3 της ζωής μας το καταναλώνουμε στο κρεβάτι μας. Συνεπώς αυτό το 1/3 είναι ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό που μπορεί να επηρεάσει τα άλλα 2/3.


Κανόνες για μια καλή αγορά

1. Ξαπλώστε στο υποψήφιο κρεβάτι.

2. Δοκιμάστε να περάσετε το χέρι σας ανάμεσα στο σώμα σας και το στρώμα. Αν περνάει με μεγάλη δυσκολία είναι μάλλον «μαλακό», ενώ αν περνάει με μεγάλη ευκολία είναι μάλλον «σκληρό».

3. Γυρίστε στο πλάι και μείνετε για 30 δευτερόλεπτα. Προσπαθήστε να νιώσετε την πίεση που ασκείται στους ώμους και στους γοφούς.

4. Αξιολογήστε την πίεση που νιώθετε.

5. Ζητήστε από τον πωλητή ή το άτομο που σας συνοδεύει να σας βεβαιώσει ότι η σπονδυλική σας στήλη ευθυγραμμίζεται καθώς οι ώμοι και οι γοφοί βυθίζονται πιο μέσα στο στρώμα. Αν η σπονδυλική στήλη σχηματίζει καμπύλη, το στρώμα δεν είναι κατάλληλο για σας.

6. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία σε κάθε στρώμα που δοκιμάζετε.

7. Όταν καταλήξετε στα επικρατέστερα στρώματα, ξαναδοκιμάστε τα.

8. Προσέξτε να ταιριάζει στις διαστάσεις του κρεβατιού.


Επιπλέον tips!!!

1. Για όσους κοιμούνται ανάσκελα

Οι άνθρωποι που κοιμούνται ανάσκελα δεν είναι αρκετοί. Ωστόσο, είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν συχνότερα ορθοπεδικά προβλήματα. Το βασικό, όταν κάποιος κοιμάται ανάσκελα, είναι να λαμβάνει σωστή υποστήριξη της σπονδυλικής του στήλης, ώστε αυτή να μη βυθίζεται. Αν το στρώμα είναι πολύ μαλακό, τότε η πλάτη και η μέση θα βυθίζονται μέσα, με αποτέλεσμα ο αυχένας να επιβαρύνεται. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι άντρες κοιμούνται συνήθως ανάσκελα και πολλοί από αυτούς έχουν μεγάλο σωματικό βάρος, το στρώμα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέτριο προς σκληρό. Τα στρώματα με ελατήρια είναι ιδανικά, ειδικά αν συνυπάρχουν και ορθοπεδικά προβλήματα ή χρόνιοι πόνοι στην πλάτη.


2. Για όσους κοιμούνται στο πλάι

Η πιο συνηθισμένη θέση στον ύπνο είναι η εμβρυακή και είναι αυτή που χρειάζεται ένα μαλακό στρώμα. Διαφορετικά, θα ασκείται δυσανάλογη πίεση στους γοφούς και τους ώμους, οπότε είναι πιθανό να ξυπνάτε με πόνο σε αυτά τα σημεία. Ένα μαλακό στρώμα με memory foam ή latex επιτρέπει στη σπονδυλική στήλη να πάρει το σωστό σχήμα, δηλαδή την ελαφρά καμπύλη σε σχήμα S, ώστε να υποστηρίζεται σωστά αλλά παράλληλα η πίεση να ασκείται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα.


3. Για όσους κοιμούνται μπρούμητα

Μπρούμυτα θεωρείται ο χειρότερος τρόπος να κοιμάται κανείς για την σπονδυλική στήλη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κορμός του σώματος να βυθίζεται, με αποτέλεσμα η μέση να επιβαρύνεται. Αν ξυπνάτε με πόνο στο σημείο αυτό, τότε είναι απαραίτητο να πάρετε ένα πιο σκληρό στρώμα. Ιδανικά, το στρώμα πρέπει να είναι μέτριο προς σκληρό. Φυσικά, σε αυτή την επιλογή παίζει ρόλο και το σωματικό βάρος. Αν το βάρος σας είναι ελαφρύ, τότε ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας από memory foam είναι κατάλληλο. Αν, όμως, το βάρος σας είναι υψηλό, τότε θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε πιο σκληρές επιλογές, όπως το στρώμα με ελατήρια.


4. Για όσους αλλάζουν συχνά θέση

Το ότι μπορεί να αλλάζετε συχνά θέση κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να βρείτε το καλύτερο στρώμα ύπνου για εσάς. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι το στρώμα να παρέχει υποστήριξη στο σώμα για κάθε φορά που γυρνάτε πλευρό. Ένα στρώμα μέτριας σκληρότητας μπορεί να παρέχει αυτή τη στήριξη, ενώ παράλληλα δεν ασκεί έντονη πίεση σε συγκεκριμένα σημεία. Ιδανική λύση για αυτή την περίπτωση είναι τα υβριδικά στρώματα, επειδή συγκεντρώνουν τα πλεονεκτήματα όλων των τεχνολογιών και έτσι μπορούν να ταιριάξουν σε διαφορετικούς σωματότυπους και να αντέξουν τη συχνή αλλαγή θέσης ύπνου.


Τύποι στρώματος ανάλογα με το μέγεθος

Στην παρακάτω εικόνα υπάρχουν οι διεθνείς ονομασίες στρωμάτων ανάλογα με τις διαστάσεις τους.


Συχνές ερωτήσεις

_Ανατομικό ή ορθοπεδικό στρώμα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Συγκεκριμένες διεθνείς προδιαγραφές για τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής, που ορίζουν αν ένα στρώμα είναι ανατομικό ή ορθοπεδικό, δεν υπάρχουν. Ο γενικός κανόνας λέει ότι: Το ανατομικό στρώμα ακολουθεί αρμονικά τη μορφολογία του σώματος χωρίς να ασκεί μεγάλη πίεση, η οποία εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος και διαταράσσει την ομαλή διαδικασία του ύπνου. Το ορθοπεδικό στρώμα στηρίζει σωστά τα ευαίσθητα σημεία του σώματος, όπως η οσφυϊκή μοίρα (μέση). Τα φυσικά αφρώδη υλικά υποστηρίζουν απόλυτα αυτά τα χαρακτηριστικά, ακολουθώντας τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης.


_Σκληρό ή μαλακό

Είναι ένα ερώτημα που σε γενικές γραμμές έχει απαντηθεί. Παρόλα αυτά, σ' αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αν πρόκειται για στρώμα ζευγαριού καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη και τις ανάγκες του/της συντρόφου μας, ώστε να διαλέξουμε κάτι ενδιάμεσο.


_Ψηλό ή χαμηλό

Πιθανόν να φοβόμαστε να επιλέξουμε ένα πολύ ψηλό στρώμα για το ενδεχόμενο βραδινών πτώσεων. Όμως ένα κοινό μυστικό που μπορεί να μην γνωρίζουμε αλλά να το νιώθουμε σε περίπτωση που έχουμε ήδη ψηλό στρώμα είναι πως λειτουργεί πιο ξεκούραστα για το σώμα μας. Πώς; Όταν σηκωνόμαστε και έχουμε μια καθιστή στάση σώματος, τα πόδια μας είναι προτιμότερο να κρέμονται παρά να πατάνε λάθος στο πάτωμα, δηλαδή για να μην ασκείται πίεση στη σπονδυλική στήλη, τα πόδια πρέπει να σχηματίζουν ορθή γωνία.

ΣΩΣΤΟ ΛΑΘΟΣ


Πηγές







Comments


© 2023 by Anastasia Avgeita. Proudly created with Wix.com

bottom of page