top of page

Άγγελος Σικελιανός: Ένας χαμένος αρχιτέκτονας

Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ποιητές της Ελλάδας, αλλά πόσοι γνωρίζουν την ύφεση του Άγγελου Σικελιανού στην αρχιτεκτονική;


Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε το 1884 και απεβίωσε το 1951. Εκτός από το ιδιαίτερο ύφος του στην ποίηση, ο Σικελιανός φημιζόταν και για το "ιδιόρρυθμο" γούστο του στην αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βίλα στη Συκιά, κοντά στο Ξυλόκαστρο ή αλλιώς η βίλα των Δελφών, που αποτελούσε την εξοχική κατοικία του Σικελιανού και της Αμερικανίδας συζύγου του Εύα Πάλμερ μέχρι και το 1930.


Το 1908, το οικόπεδο πέρασε στην ιδιοκτησία τους. Οι εργασίες για το χτίσιμο της οικίας ξεκίνησαν το 1912. Ο σχεδιασμός ευθύνεται εξ' ολοκλήρου στον ίδιο τον ποιητή ενώ τα έξοδα τα είχε αναλάβει η Πάλμερ. Κοινός πόθος και των δυο η αναγέννηση της αρχαίας Ελλάδας μέσω της καθιέρωσης των δελφικών εορτών. Παρατηρώντας το προσεχτικά, ο επισκέπτης νιώθει βαθιά την ανάγκη αυτή του ποιητή να αναβιώσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, βασισμένος πάντα στη «μοντέρνα εποχή» που θεωρούσε πως έρχεται.

Ισόδομη λιθοδομή

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από το σύστημα της ισοδόμου λιθοδομής* με πέτρα που προέρχονταν από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Στη συγκεκριμένη βίλα μπορούμε να διακρίνουμε τον συνδυασμό τριών διαφορετικών αρχιτεκτονικών νοοτροπιών: της αρχαίας ελληνικής με τους κίονες κορινθιακού ρυθμού στην πρόσοψη, της βυζαντινής που εφαρμόζεται κυρίως στα παράθυρα (αψιδωτά) και της ενετικής που χαρακτηρίζει τα μπαλκόνια. Αυτό το πλέξιμο των στιλ εκφράζει στο έπακρο την προσωπικότητα του Σικελιανού.


Ανατολική όψη

Επιπλέον, η μονοκατοικία αποτελείται από ισόγειο, πρώτο όροφο και υπόγειο. Οι μεγάλες βεράντες τονίζουν ακόμη περισσότερο τη μεγαλοπρέπεια της οικίας. Το συνολικό μέγεθός της αγγίζει τα 450 τετραγωνικά μέτρα.


Σήμερα, η επιβλητική μονοκατοικία ανήκει στην οικογένεια Τυπάλδου, οι οποίοι την έχουν εντάξει στην τουριστική μονάδα, Sikyon Coast Hotel & Resort που διατηρούν στην περιοχή του Ξυλόκαστρου. Ο χώρος λειτουργεί σαν ιστορικό αξιοθέατο και είναι επισκέψιμος χωρίς μάλιστα την καταβολή κομίστρου.


*Στο ισόδομο σύστημα κάθε πέτρα έχει ορατή επιφάνεια σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Οι λίθοι έχουν ίσα μεγέθη και οι στρώσεις τους είναι ισοϋψείς, δηλαδή έχουν το ίδιο ύψος.



Πηγές




 
 
 

Comments


© 2023 by Anastasia Avgeita. Proudly created with Wix.com

bottom of page