Τεχνητός Φωτισμός: Τι πρέπει να προσέχουμε
- Αναστασία Αυγείτα
- Apr 28, 2019
- 2 min read
Updated: Sep 1, 2019

Είναι γνωστό ότι ο φωτισμός χωρίζεται σε δυο κατηγορίες το φυσικό και τον τεχνητό. Στη διακόσμηση ενός χώρου, ο φωτισμός, είτε φυσικός είτε τεχνητός, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, η πλειονότητα τόσο των επαγγελματιών όσο και των μη ειδικών δεν ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα του φωτισμού. Αντιθέτως, αντιμετωπίζεται με λιγότερη σημασία από όση απαιτείται που φυσικά, αυτό οδηγεί σε μη λειτουργικά ή ακόμη και αντιαισθητικά αποτελέσματα. Ένας χώρος έχει εξίσου μεγάλη ανάγκη έναν καλά μελετημένο φωτισμό, όπως έναν καλό σχεδιασμό. Λαμβάνοντας υπόψιν το συνδυασμό αυτών των δυο παραμέτρων μπορούμε να επιτύχουμε σωστές προτάσεις.
Το άρθρο που ακολουθεί αναφέρεται στον τεχνητό φωτισμό και συγκεκριμένα σε στοιχειώδη πληροφορίες και πολυσύχναστους ορισμούς που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε σε περίπτωση που έχουμε αναλάβει τη μελέτη ενός χώρου. Σημαντικά στοιχεία που θα μας απασχολήσουν είναι η ισχύς - ένταση και η θερμοκρασία του κάθε λαμπτήρα.
Όσο αναφορά την ισχύ - ένταση ενός λαμπτήρα, παλαιότερα συσχετίζονταν με τα watt. Γενικά ισχύει πως όσο πιο πολλά watt διαθέτει μια λάμπα τόσο πιο δυνατό φωτισμό παρέχει. Φυσικά, αυτό ισχύει για τις πιο "συμβατικές" λάμπες. Σήμερα, που οι λάμπες LED έχουν σχεδόν καθιερωθεί, η μονάδα μέτρησης της ισχύς - έντασης έχει αλλάξει και ονομάζεται lumen. Παρόλα αυτά, κατά την αγορά ενός λαμπτήρα και στις δυο περιπτώσεις θα συναντήσουμε την ένδειξη watt, διότι αντιπροσωπεύει την κατανάλωση ρεύματος. Αυτός είναι και ένας λόγος που οι LED λάμπες θεωρούνται πιο οικονομικές (μακροπρόθεσμα στους λογαριασμούς ρεύματος).


Ένα, επίσης, σημαντικό κεφάλαιο του φωτισμού είναι η θερμοκρασία. Η θερμοκρασία φωτισμού έχει ως μονάδα μέτρησης την κλίμακα Kelvin και ισχύει ότι όσο πιο μεγάλη είναι η ένδειξη Kelvin τόσο πιο ψυχρό φωτισμό θα έχουμε, ενώ όσο πιο μικρή τόσο πιο θερμό.

2700K - 3200K: Ονομάζεται θερμό λευκό. Συνήθως είναι ο φωτισμός που επιλέγεται για χώρους χαλάρωσης, καθώς και σε καταστήματα όπως μπαρ, καφετέριες κλπ.
4000K - 4500K: Είναι το φως της ημέρας, φυσικός ή ουδέτερος φωτισμός. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ιδανικότερη λύση για τους περισσότερους χώρους, εφόσον αντανακλά μια ουδέτερη απόχρωση.
5000K - 6500K: Το ψυχρό λευκό. Η συγκεκριμένη επιλογή βοηθά στην απόδοση πιο αυστηρών και απρόσωπων χώρων αλλά και σε επαγγελματικούς.
Η θερμοκρασία των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως κυμαίνεται από 2200K -3300K, άρα κατανέμονται στην πρώτη κατηγορία.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κάποιοι απαράβατοι κανόνες που να απαγορεύουν ή να καθορίζουν την επιλογή της θερμοκρασίας φωτισμού. Αυτό εξαρτάται καθαρά από τη δική μας προσωπική προτίμηση και την αίσθηση που θέλουμε να δώσουμε στο χώρο. Ωστόσο, σύνηθες είναι να συναντάμε το θερμό λευκό σε χώρους, όπως το καθιστικό, το υπνοδωμάτιο και το χολ. Ο ουδέτερος φωτισμός ενδείκνυται για χώρο κουζίνας, μπάνιου και σε γραφεία. Τέλος, το ψυχρό λευκό σε εμπορικά καταστήματα, βιτρίνες, καθώς και σε στούντιο τέχνης.
Πηγές
Comentários