Μαθήματα διακόσμησης (1ο μέρος)
- Αναστασία Αυγείτα
- Sep 19, 2019
- 4 min read
Updated: Sep 23, 2019

Η διακόσμηση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Πρακτικά, είναι αρκετά δύσκολο για τον οποιονδήποτε να διαμορφώσει ένα χώρο συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα αλλά και την αισθητική. Η διακόσμηση, παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί ως μια αυθόρμητη έκφραση τέχνης, διέπεται από κανόνες και αρχές που για τους περισσότερους αποτελούν ένα μυστήριο.
Στη σύγχρονη εποχή παρατηρείται έντονα η ανάγκη του ανθρώπου να περιβάλλεται από έναν όμορφο χώρο. Η ομάδα Flying Design γνωρίζοντας αυτήν την επιτακτική ανάγκη για καλαισθησία παρακάτω έχει συλλέξει κάποιους κανόνες και συμβουλές για το πως με εύκολους τρόπους έχετε τη δυνατότητα να τροποποιήσετε την όψη του σπιτιού σας!
Τοποθέτηση κάδρων
Στη διακόσμηση ενός χώρου και ειδικά μιας οικίας, η σωστή εκμετάλλευση των κάθετων επιφανειών αποτελεί ένα κύριο θέμα. Οι περισσότεροι χρήστες περιορίζονται στην μελέτη του χώρου όσο αναφορά τα έπιπλα και γενικότερα τα στοιχεία που τοποθετούνται στις οριζόντιες επιφάνειες (δάπεδο). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη λευκών, ακατέργαστων τοίχων που δεν προσφέρουν καμία αισθητική.
Ένας έξυπνος τρόπος να διακοσμηθούν οι τοίχοι ενός χώρου είναι με την τοποθέτηση κάδρων. Τα κάδρα, οι πίνακες ζωγραφικής αλλά και οι φωτογραφίες όχι μόνο ομορφαίνουν το περιβάλλον αλλά αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του χρήστη.
1ος Κανόνας
Βασικότερος κανόνας είναι να εξεταστεί αρχικά το μέγεθος του χώρου και στη συνέχεια με τη βοήθεια χάρτινων περιγραμμάτων να γίνει μια πρόχειρη δοκιμή αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τα άσκοπα τρυπήματα.

2ος Κανόνας
Όταν ο χώρος μας αποτελείται από στενούς τοίχους (π.χ. ανάμεσα σε πόρτες, παράθυρα) επιλέγουμε μικρά κάδρα. Αντίθετα, τα μεγάλα κάδρα επιβάλλεται να τοποθετούνται σε τοίχους ανάλογου μεγέθους.

3ος Κανόνας
Όταν πρόκειται να κρεμάσουμε μόνο ένα στοιχείο θα πρέπει να υπολογίσουμε να είναι εντός του ανθρώπινου οπτικού τριγώνου (angle of view/horizontal viewing angle), το οποίο υπολογίζεται γύρω στις 30˚- 35˚, δηλαδή το κέντρο του πίνακα να απέχει από το έδαφος περίπου 1,45m.
4ος Κανόνας
Σε περίπτωση που επιθυμούμε να τοποθετήσουμε πάνω από έπιπλο ένα κάδρο θα πρέπει να προβλέψουμε το μέγεθος του να είναι σχεδόν τα 2/3 του επίπλου και να απέχει από το έπιπλο γύρω στα 10-20cm, δηλαδή εάν ένας καναπές είναι 3m, το κάδρο που θα τοποθετήσουμε θα είναι περίπου 2m. Η επιλογή μεγάλων πινάκων είναι προτιμότερη ειδικά εάν επιθυμούμε να τονίσουμε το συγκεκριμένο σημείο.

5ος Κανόνας
Στην περίπτωση που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε μια σύνθεση από πίνακες, επιλέγουμε να έχουν παρόμοια θεματολογία, π.χ. ασπρόμαυρες εικόνες, νεκρές φύσεις κτλ, ή να είναι εντελώς διαφορετική για ένα πιο εκλεπτυσμένο ύφος.
6ος Κανόνας
Όταν πρόκειται να κρεμάσουμε δυο ή και παραπάνω έργα τέχνης τα αντιμετωπίζουμε ως ένα. Και εδώ υπολογίζουμε το κέντρο των πινάκων να απέχει από το έδαφος 1,45m. Η μεταξύ τους απόσταση θα πρέπει να είναι ελάχιστη, ώστε να είναι δύσκολο να διαχωριστούν (μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους πίνακες υπολογίζεται γύρω στα 5-7cm, ενώ μικρού μεγέθους πίνακες περίπου 3-4cm).
7ος Κανόνας
Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι που μπορούμε να υιοθετήσουμε ώστε να πετύχουμε μια τέλεια σύνθεση τοίχου που να να θυμίζει έκθεση μουσείου. Η πιο συνηθισμένη τοποθέτηση είναι η συμμετρική και η ασύμμετρη. Στη συμμετρική τοποθέτηση επικρατεί συνήθως ένα μεγάλο κάδρο στη μέση και μικρότερα στα δεξιά και αριστερά του. Θεωρείται κλασική και επίσημη τοποθέτηση που προσφέρει αρμονία και ισορροπία στο χώρο βοηθώντας ταυτόχρονα τον επισκέπτη να εστιάσει εύκολα στο σημείο ενδιαφέροντος. Στην ασύμμετρη τοποθέτηση υπάρχει ανισορροπία. Θεωρείται μια μοντέρνα αλλά συγχρόνως ανεπίσημη τοποθέτηση, η οποία απαιτεί αρκετούς πειραματισμούς και "υψηλή συνθετική ικανότητα".
8ος Κανόνας
Η τοποθέτηση μπορεί να είναι είτε οριζόντια είτε κάθετη. Όταν οι πίνακες έχουν το ίδιο σχήμα και μέγεθος, συνίσταται η οριζόντια τοποθέτηση, η οποία δημιουργεί τη ψευδαίσθηση μεγαλύτερου πλάτους. Αντίθετα, στην κάθετη τοποθέτηση δημιουργείται η ψευδαίσθηση του ύψους.
9ος Κανόνας
Τη διαγώνια διάταξη τη συναντάμε συνήθως σε τοίχους παράλληλους σε σκάλες. Οπότε, σε περίπτωση που υπάρχει σκάλα θα πρέπει να προτιμάμε τη διαγώνια διάταξη, η οποία λειτουργεί ως ένα επιπλέον βοηθητικό στοιχείο για την καθοδήγηση του επισκέπτη (https://www.orangecarton.com/expertly-hang-art-on-staircase-wall/) .

10ος Κανόνας
Εάν επιλέξουμε μια πιο περίεργη τοποθέτηση, η οποία να περιλαμβάνει φερ ειπείν τρία κάδρα διαφορετικού σχήματος και μεγέθους για να πετύχουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη σύνθεση από αριστερά και με το μεγαλύτερο σε μέγεθος κάδρο πρώτο. Αυτό συμβαίνει διότι το ανθρώπινο μάτι διαβάζει συνήθως από τα αριστερά στα δεξιά.
11ος Κανόνας
Η τοποθέτηση σε οριζόντιες περασίες ή αλλιώς οριζόντια ευθυγράμμιση αφορά κυρίως όταν θέλουμε να κρεμάσουμε πολλά και μικρά κάδρα. Στη διαδικασία αυτή ορίζουμε δύο νοητούς οριζόντιους άξονες πάνω στους οποίους θα ευθυγραμμιστούν τα κάδρα. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συνδέσουμε τόσο όμοια μεταξύ τους κάδρα όσο και διαφορετικά (σε μέγεθος, θέμα, τύπο, κορνίζα, κλπ) δημιουργώντας μια ενιαία και παιχνιδιάρικη σύνθεση. Τέλος, αν τα κάδρα έχουν μικρό σχετικά ύψος, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες από μία οριζόντιες σειρές.
12ος Κανόνας
Η διάταξη σε οριζόντιες και κάθετες περασιές αφορά κάδρα παρόμοιου μεγέθους. Στην περίπτωση αυτή ευθυγραμμίζουμε τα κέντρα τους.
13ος Κανόνας
Τοποθέτηση σε παραλληλόγραμμο. Πρόκειται για μια αρκετά γεωμετρική διάταξη κατά την οποία τα στοιχεία που θα κρεμάσουμε ορίζονται μέσα σε ένα νοητό παραλληλόγραμμο.

14ος Κανόνας
Υπάρχει η δυνατότητα ομαδοποίησης με βάση το μέγεθος. Σε αυτή την περίπτωση τοποθετούμε όλα τα μικρά κάδρα μαζί ως μια ομάδα, τα οποία τα αντισταθμίζουμε με ένα μεγάλο πίνακα από την άλλη πλευρά.
Παραδείγματα προς αποφυγή

Πηγές
Comments